BOYA KORUMA
Otomobil nasıl parlar? Parlaklığını nasıl muhafaza ederiz? Kim doğru söylüyor? Herkes bu işi yapabilir mi?
Boya Koruma Nedir?
Adım adım gidelim.
Otomobilin parlaması aslında fiziksel bir olay. Yani bir cila sihri değil, bunun altını çizelim. Güneş ışınları eğer ulaştığı yüzeyden 90 derecelik bir açıyla yansıyorsa en yüksek derecede parlaklık elde edilir. Bu parlaklığın elde edilmesinde yüzeyin koyu renkli olmasının da büyük etkisi var. Yani ne olacakmış; güneş vurduğu yüzeyden 90 derecelik açıyla yansıyacakmış.
Eğer otomobil yüzeyi bu olumsuzluklar ile (çizik, reçine, reçine deliği, endüstriyel toz, taş vuruğu vb.) kaplı ise ışık kırılır ve hedeflenen açıda yansıma yapamaz. Aslında otomobilin yüzeyi matlaşmış dediğimizde de tam olarak anlatmak istediğimiz de budur. Matlaşmış dediğimiz otomobilin yüzeyini mikroskobik ortamda incelediğimizde yüzeyin derin çukurlar ile dolu olduğunu görebiliriz.
Parlaklık için ne lazımmış? 90 derecelik bir açı sağlayacak kadar düz ve pürüzsüz yüzey!
Adım adım gitmeye devam edelim.
Bu yüzeyde girintiler (çizikler, delikler, taş vurukları vb.) var. Peki çıkıntılar? Yani boya yüzeyine yapışmış olan reçineler, endüstriyel tozlar, boyalar?
O zaman ikinci aşamada öncelikle tüm bu fazlalıkların CİLA KULLANMADAN temizlenmesi aşaması var. Bu aşamada otomobil üzerinde cila ile işlem yapmak otomobili çok daha fazla çizmek anlamına geleceği gibi aynı zamanda yapılan uygulamayı da başarısız kılar.
Burada altını çizmek gerek; PASTA-CİLA tabir edilen işlem birçok yerde boyayı aşındırıcı (zımpara) bir işlemdir. Bu aşındırma işlemi ile boya yüzeyindeki olumsuzluklar kısmen de olsa yok edilir ancak boyadan kat alan, boyayı incelten dolayısı ile otomobile zarar veren işlemdir.